Contoh Masakan Ikan Pekasam
Bahan-bahan perapannya sikit je. Pada zaman dahulu masyarakat membuat ikan pekasam menggunakan apa sahaja jenis ikan kerana pekasam dibuat sekiranya mempunyai lebihan ikan daripada orang memancing.
Ikut step di bawah.
. 1kg ikan puyu ikan lain pun ok. Jika suka boleh haluskan lagi. Jangan sesekali penutup bekas ikan dibuka tutuplepas 3 hari baru boleh dibuka penutup untuk tengok keadaan ikan.
Goreng ikan pekasam hingga masak. Kacau sentiasa hingga bawang dan cili layu. Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan.
Selalunya kalau makan ikan pekasam yang siap dijual tu ada rasa rangup-rangup dengan sejenis serbuk halus. 3kg ikan lampan atau ikan sungai 3 cawan beras. 2 genggam garam kasar.
Cara membuatnya lebih kepada peram ikan seberapa lama dan kemudian goreng. Pekasam adalah makanan tradisional lama yang asalny dihasilkan untuk menyimpan lebihan ikan yang ditangkap. Selepas 1-2 minggu di bahagian tidak beku boleh alihkan ikan ke bahagian sejukbeku supaya tahan lama.
KIsar beras yang disangai tadi biar ada kasar halus 5. 3Campurkan 3 cawan air suam serta 12 cawan garam kasar dan gaul sehingga larut. Langkah Memproses Ikan Pekasam.
Ikan dipotong kecil n dibersihkan pilih yang fresh dengan garam and air asam jawa pastikan bersih Clear darah dari bahagian perut dan area tulang belakang ikan untuk elak ikan busuk Selepas bersih dan ditoskan. Anggaran 1kg ikan. Hari ni aku nak bercerita tentang antara makanankampung yang lazat.
Angkat bawang dan cili dan taburkan di atas ikan pekasam tadi. Lepas 3 hari ikan pekasam perlu diletak dalam peti sejuk untuk elakkan ikan terlampau masak jeruknya. 50gm garam terpulang garam kasar atau halus Asam keping.
Namun untuk resepi daging pekasam ni tiada dicampurkan beras kisar dan cara buatnya pun simple je. Dengan menggunakan minyak yang sama goreng cili merah dan bawang besar. Biarkan ikan selama 3 hari diluardisuhu bilik.
Lagi lama diperap sebenarnya lagi sedap. Ikut step di bawah. Masuk dalam bekas yang sesuai dan kemudian tutup bekas tersebut dan simpan ditempat selamat.
Masukkan ikan yang telah bersih tadi dalam bekas yang mempunyai tutup. Panaskan minyak dalam kuali. Macam mana nak buat ikan pekasam.
Ambil asam keping dan selitkan di celah-celah ikan. Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan. Ulang langkah hingga ikan habis disalut dengan beras.
Letak plastik kat bawah penutup tu supaya betul betul ketat. 2Beras digoreng sehingga perang dan dimesin halus. Lagi-lagi kalau makan dengan nasi panas-panas ikan pekasam pula dogoreng garing memang menambah betul hidangan nasi.
Proses nak buatnya agak panjang dengan perapan garam dan beras dan selepas itu baru digoreng. 15 kg Ikan Gelama. Simpan ikan pekasam dalam peti sejuk bahagian tidak beku.
Pastikan betul-betul bersih terutamanya di bahagian dalam atau perut ikan. IKAN PEKASAM RANGUP DAN SEDAPMana nak dapat Ikan Pekasam Rangup Sedap Banyak dan MurahAsyik makan makanan biasa janak rasa makanan kampung pul. Sebenarnya itu ialah beras yang dikisar halus.
Lumur Garam Kepada Ikan. Tapi kalau dah perap 2 minggu sebenarnya dah boleh goreng. Kumpulan Laporan Studi Kelayakan Proyek.
Siap tapau bawa balik ke bandar lagi. Pemilik resepi menggunakan garam halus. Tak perlu dah lauk lain.
Ikan Pekasam - Haruan Price RM1000. Serunding Budu Rempah Ratus Keropok Kerepek Kekacang Makanan Tradisional Pes Masakan Perencah Masakan Tepung Pekasam Beras Kopi Teh Asam Super Food Produk Kesihatan Produk Thai Makanan Sejuk Beku Produk RTE - Retort. Rasa ikan pekasam ni lebih kepada masin dan masam.
Cara membuat Ikan Pekasam. IKAN PEKASAM GORENG. Simple pulak cara nak buat ikan pekasam ikut cara ni.
Ikan pekasam ini memang menyelerakan. Lihat juga cara membuat Sambal ikan asin betok dan masakan sehari-hari lainnya. Kalau balik kampung memang seronok buat ikan pekasam.
Tuang beras lebihan yang telah ditumbuk tadi ke dalam bekas ikan. Untuk dalam 7 atau 8 ekor seperti ini pemilik resepi letak garam dalam 12 cawan. Susunkan ikan dalam bekas dan lapiskan bersama asam keping beras yang disangai tadi.
Kalau mak ayah kita ada dekat rumah atau kita di rumah mak ayah memang seronok buat ikan pekasam ni. Kalau ada pun mahal yang amat tak padan dengan harganya tu Dahlah tak sedap dan tak sesuai dengan tekak aku. Ada kadang-kadang dapat beli ikan pekasam yang sedap tapi sesekali je aku jumpa.
40 resep ikan betok ala rumahan yang sederhana dan lezat dari komunitas memasak terbesar dunia. Sudah susun cantik bolehlah masukkan air garam hingga tenggelam ikannya. Yang mana nak buat tapi tak sempat nak buat sekarang simpan dulu resepi ini untuk rujukan akan datang.
Contoh beras yang telah di kisar. Ikan pekasam boleh dimasak selepas 2-3 minggu. Angkat dan ke tepikan.
Ikan air tawar or ikan kolam LampamPuyuTilapia dan lain2 Cara. Peram selama 1-2 minggu sebelum digoreng. Ekor pekasam ikan loma biji bawang besar dihiris kasar biji cili padi hijau dibelah dua biji limau kasturi dibelah dua sudu besar minyak untuk digoreng 5minit.
Kemudian lumur garam kepada ikan di serata-rata bahagian ikan. 1Ikan disiang serta dibersihkan dan kemudian digaul dengan garam kasar dan dibiarkan semalaman didalam bekas yang tertutup. Jangan Lupa Like Command Share And Subscribe Terima Kasih Sudah Menonton VIDEO Ini GaesssssssThanks For WatchingJangan Lupa Follow Ig Ogeng Pabayo.
Sekarang sukar nak cari orang jual ikan pekasam. Ikan Pekasam - Haruan. Akhir sekali tutup bekas dengan rapat.
Ikan Pekasam Perlis. Pasti anda dapat merasai nikmatnya Selamat mencuba. Ikan yang boleh dibuat pekasam.
Puas hati dapat makan panas-panas lepas goreng ikan tu masukkan. Hasil sangaiangorengan tanpa minyak. Ikan yang dicuci bersih diperam dengan beras yang disangai air garam dan asam keping.
Penyelesaian terbaik aku buat sendiri. Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais. Ini salah satu resepinya yang terkenal iaitu ikan gelama pekasam homemade.
Tumis Pedas Pekasam Ikan Betok Papuyu. Cara membuat Ikan Pekasam. Bersihkan sisik sekali.
Ikan Air Tawar tadi di bersihkan sebersihnya dan kemudian masukkan garam dengan kadar anggaran 1 kilo ikan seratus gm garam. Resep Ikan betok 40. Ini mengurangkan kualiti persembahan ikan pekasam.
Nikmatilah ikan pekasam yang digoreng garing bersama nasi panas. Toskan ikan daripada air dan biarkan ikan kering sedikit. Tak perlu lauk lain makan panas-panas goreng ikan dan masukkan bawang lada merah atau hijau sebagai hiasan.
Macam mana nak buat ikan pekasam.
Resep Pekasam Ikan Oleh Pawon Vita Cookpad
64 Resep Ikan Pekasam Enak Dan Mudah Cookpad
64 Resep Ikan Pekasam Enak Dan Mudah Cookpad
Resep Pekasam Ikan Sepat Oleh Novita Cookpad
Resep Ikan Pekasam Khas Banjar Oleh Heny Rosita Cookpad
Resep Tumis Ikan Pekasam Oleh Heny Rosita Cookpad
0 Response to "Contoh Masakan Ikan Pekasam"
Post a Comment